Niets lekkerder dan in de aanloop naar carnaval toe alvast thuis zuurvlees met frietjes eten. En natuurlijk maken we dan het recept van onze mama, zuurvlees van Beppie. Maak een grote pan en vries een deel in, heerlijk voor nu en om tijdens de carnavalsdagen op te warmen!
Dit is een recept voor 6 personen, de bereidingstijd is ongeveer 4,5 uur.
Ingrediënten
- 1 kg runder stoofvlees in blokjes gesneden
- 2 eetl. suiker
- 4 uien, gesnipperd
- 250 ml witte azijn
- 250 ml water
- 2 eetl. stroop
- 250 gr. ontbijtkoek
- 4 laurierblaadjes
- 4 kruidnagels
- 25 gr. roomboter
- 1/2 runderbouillonblok voor 500 ml bouillon
- 2 potjes hele champignons, uitgelekt
- peper & zout
- Belgische mayonaise
- ovenfriet voor 6 personen
Bereiding
Laat het stoofvlees goed uitlekken en dep eventueel droog als het vochtig is. Smelt de roomboter in een grote dutchoven, voeg als de boter goed heet is de suiker toe, laat deze even karamelliseren en bak hierin het vlees in delen mooi bruin. Als het vlees bruin is schep je het in delen uit de pan. Bak vervolgens de uien mooi bruin. zijn de uien mooi gekleurd dan mag het vlees er weer bij.
Voeg nu de azijn, het water, de stroop, één bouillonblokje, de laurierblaadjes, kruidnagels en de helft van de ontbijtkoek (verkruimelen) aan de pan toe. Verwarm het geheel goed door en laat het vlees vervolgens 3-4 uur stoven op laag vuur met de deksel op de pan op. Roer af en toe.
Maak vervolgens het vlees af met de andere helft van de ontbijtkoek (verkruimelen), deze zorgt ervoor dat de saus zich bindt. Voeg de champignons toe. Breng op smaak met peper & zout en eventueel een extra bouillonblokje.
Eet het zuurvlees heerlijk met ovenfrietjes en een dikke vette klodder Belgische mayo!
Alaaf Ilse
!! Post jouw BBQ foto, tag @bbqshoplimburg of gebruik #bbqshoplimburg !!