RECEPT UIT BBQ SNACK ATTACK DOOR JORD ALTHUIZEN
PERI PERI CHICKEN
Peri-peri, piri-piri of pil-pil? Who cares! Je moet je niet bezighouden met wat nu de feitelijke naam is, je moet dit supereenvoudige maar o zo lekkere ‘ik neem de laatste spies voordat mijn bbq buddy dat kan doen’ gerecht gewoon gaan maken. De spiesen zijn heerlijk als snack uit het vuistje, of op een sandwich met een gulle lik humus en een handje rucola een perfect lunchitem. Snel klaar? Nee, niet echt. Voor de betere smaak laat je de marinade namelijk drie uur intrekken. Maar dat geeft jou drie uur de tijd om alvast een andere snack uit dit boek te maken. Problem solved.
Ingrediënten
(voor 4 personen)
peri perimarinade/-saus
5 Thai red chilies
2 rode paprika’s
4 knoflooktenen
3 el koriander, fijngehakt
4 el basilicum, fijngehakt
100 ml olijfolie
sap en rasp van 1 citroen
1 el honing
zout en versgemalen zwarte peper naar smaak
800 g kippendijen met vel, zonder bot
2 citroenen
Benodigdheden
blender of staafmixer
satéstokjes
BBQ of grill
gietijzeren grillrooster (optioneel)
kernthermometer (optioneel)
Bereidingswijze
Duur: voorbereiding 3 uur, bereiding 20 minuten
You like it spicy? Laat dan de zaadjes en zaadlijsten van de pepers lekker zitten. Vind je BBQ-saus al vaak pittig? Haal dan zeker de zaadjes uit de peper. Gruwel je alleen al van de gedachte dat je tong een verhitte prikkel gaat krijgen? Vervang dan de Thai red chilies door de zeer milde verse rode pepers (waar je dan ook nog de zaadjes uithaalt). Voeg verder alle ingrediënten toe aan je blender of grijp de staafmixer stevig vast en pureer alles samen tot een glad mengsel.
Snij de kip in blokjes van ca. 1,5 bij 1,5 cm en meng de marinade er goed door. Zet in de koeling en laat minimaal drie uur marineren. Laat de satéstokjes ondertussen weken in water of gebruik stalen satépennen en skip deze stap. Snij de citroenen in kwarten. Bereid vervolgens een BBQ voor op direct grillen en verhit deze tot een temperatuur van 190 °C is bereikt. Rijg de gemarineerde kipblokjes aan de stokjes en gril deze aan beide kanten tot de kip een kerntemperatuur heeft bereikt van 74 °C. Gril als laatste de citroenkwarten tot ze licht geschroeid zijn. Leg de peri-perispiesen op een schaal en serveer met de gegrilde citroen die je er lekker over uitknijpt voordat je aanvalt.
*Fotocredits Remko Kraaijeveld
!! Post jouw BBQ foto, tag @bbqshoplimburg of gebruik #bbqshoplimburg !!