RECEPT UIT BBQ SNACK ATTACK DOOR JORD ALTHUIZEN
'Huli' is het hawaïaanse woord voor draaien of omkeren, en het verraadt Al meteen dat dit tropische gerecht het beste bereid kan worden aan Een draaispit of rotisserie. Nu heeft niet iedere bbq-lover dit accessoire In huis, dus geef ik je ook een indirecte bbq-methode. Aandachtspunt is Het moment waarop je de ingekookte marinade op het einde over de kip Kwast: doe dit niet te vroeg, want dan ligt aanbranden op de loer. En Waarom coquelets in plaats van grote kippen? Dit kleinere haantje is Sneller klaar en ligt dus eerder op jouw bord.
MARINADE
12 knofkooktenen, fijngehakt
100 g gember, geschild, geraspt en geraspt
1 madame-jeanettepeper, zaadjes verwijderd, fijngehakt
160 g honing
120 ml ananassap
120 g ketchup
120 ml sojasaus
zout en zwarte peper
1 el zonnebloemolie
½ ananas, geschild, kern verwijderd en in kleine blokjes gesneden
4 coquelets (kleine haantjes)
4 el bieslook, in dunne ringen gesneden
Benodigdheden
grote BBQ/grill met rotisserie of BBQ met deksel kleine skillet
Bereidingswijze
Duur: voorbereiding 3 uur, bereiding 45 minuten
Meng voor de marinade alle ingrediënten in een kom. Verhit de zonnebloemolie in een kleine skillet of koekenpan koekenpan en fruit de ananasblokjes zacht aan tot ze zacht worden. Voeg hier 1/5 deel van de marinade aan toe en kook kort tot de marinade stroperig wordt. Zet opzij en laat afkoelen.
ROTISSERIEMETHODE
Doe de coquelets in een grote zak en voeg hier de resterende marinade aan toe. Sluit de zak (knijp de lucht er zoveel mogelijk uit) en verdeel de marinade goed over de haantjes. Laat in de koeling circa 3 uur marineren. Bereid een BBQ voor op direct vuur met een draaiend rotisseriespit en verhit deze tot een temperatuur van 165 °C is bereikt ter hoogte van het spit. Haal de haantjes uit de marinade (bewaar deze) en rijg aan het spit. Gaar de haantjes al draaiend in circa 30 minuten tot de haantjes een kerntemperatuur hebben bereikt van minimaal 72 °C in het dijbeen. Kook terwijl de coquelets garen de gebruikte marinade in een kleine pan op laag vuur in tot deze stroperig begint te worden. Gebruik de gereduceerde marinade om de haantjes in de laatste minuten extra in te kwasten. Haal de haantjes van het spit, serveer met de ananaschutney en garneer met wat bieslook.
INDIRECTE METHODE
Verwijder met een gevogelteschaar of koksmes de ruggengraat uit de coquelets en vouw ze open. Doe de haantjes in een grote zak en voeg hier de resterende marinade aan toe. Sluit de zak (knijp de lucht er zoveel mogelijk uit) en verdeel de marinade goed over de haantjes. Laat in de koeling circa 3 uur marineren. Bereid een BBQ voor op indirect grillen en verhit deze tot een temperatuur van 170°C is bereikt. Haal de haantjes uit de marinade (bewaar deze), leg op het rooster en gaar deze in circa 45 minuten tot de haantjes een kerntemperatuur hebben bereikt van minimaal 72 °C in het dijbeen. Kook terwijl de coquelets garen de gebruikte marinade in een kleine pan op laag vuur in tot deze stroperig begint te worden. Gebruik de gereduceerde marinade om de haantjes in de laatste minuten extra in te kwasten. Haal de haantjes van de BBQ, serveer met de ananaschutney en garneer met wat bieslook.
*Fotocredits Remko Kraaijeveld
!! Post jouw BBQ foto, tag @bbqshoplimburg of gebruik #bbqshoplimburg !!