RECEPT UIT BBQ SNACK ATTACK DOOR JORD ALTHUIZEN
Doen jullie ook gegrilde maiskolven als side dish? Nope, nee never. Hoe vaak we in de catering deze vraag ook krijgen, we vertikken het om dit bbq-cliché te serveren. Waarom? Nou ben ik persoonlijk al geen fan van doen wat iedereen al doet, maar wat denk je van al die stukjes mais die vast gaan zitten tussen je voortanden? Bij een bedrijfsfeest is dat ook niet echt charmant. Daarnaast, hoe wil je kluiven met twee handen als je tijdens een walking dinner ook nog je bord hoog te houden hebt? Doen we dan niets met mais? Zeker wel! Want mais is misschien wel de ultieme southern veggie die niet alleen heel erg lekker is, maar ook nog eens heerlijk smaakt in tal va bbq dishes. Als-ie maar van de kolf gesneden is…
Ingrediënten
(voor 4 personen)
BBQ CREAM SAUCE
250 g sour cream
100 ml BBQ-saus (zoals Smokey’s finest)
sap en rasp van 2 citroenen
2 el peterselie, fijngehakt
2 el Tabasco Chipotle
zout en versgemalen zwarte
peper naar smaak
BACON CORNFRITTERS
4 maiskolven
1 el zonnebloemolie
6 plakken gerookt ontbijtspek
2 jalapeñopepers, fijngehakt
50 g gerapte cheddar
3 eieren
1 rode ui, fijngesnipperd
120 g bloem
½ tl bakpoeder
1 tl knoflookgranulaat
1 tl uiengranulaat
1 tl gerookt paprikapoeder
sap en zeste van 1 citroen
2 el zonnebloem- of sojaolie
¹/³ bos koriander, fijngehakt
zout en versgemalen zwarte peper naar smaak
150 ml zonnebloem- of sojaolie
Benodigdheden
BBQ met deksel of een grill plancha of grote skillet
2 grote eetlepels of een ijsknijper
spatel
Bereidingswijze
Duur: voorbereiding 1 uur, bereiding 20 minuten
Maak de BBQ cream sauce door alle ingrediënten door elkaar te mengen en het geheel op smaak te brengen met wat zout en versgemalen zwarte peper. Zet koud weg tot gebruik.
Bereid een BBQ voor op direct grillen en verhit deze tot een temperatuur van 180 °C is bereikt. Bestrijk de maiskolven met olie en gril ze rondom tot de korrels geschroeid en gaar zijn, laat iets afkoelen en snij de korrels van de kolven af. Gril vervolgens de gerookte ontbijtspekplakken krokant en hak ze fijn. Meng vervolgens de overige ingrediënten voor de corn fritters door elkaar in een grote kom en roer goed door. Voeg als laatste de maiskorrels en ontbijtspek toe en roer nogmaals goed door.
Verhit een plancha of grote skillet op het vuur en laat hier een flinke scheut zonnebloemolie op los. Als de plancha of skillet begint te roken, kan je aan de slag. Neem met een ijsknijper of twee eetlepels wat van het fritterbeslag en laat dit op de plancha uitlopen. Afhankelijk van de grootte van de plancha of skillet kan je er meerdere tegelijk bakken. De fritter moet vrij dik blijven, ca. 1 cm dik. Wacht met omdraaien tot de bovenkant van de fritter begint in te drogen, schuif er dan voorzichtig een spatel onder en flip de fritter om en bak ook deze zijde goudbruin. Is de onderkant van je fritter zwart voordat de bovenkant indroogt? Dan bak je te heet. Krijgt de onderkant geen mooi bruin kleurtje maar droogt de bovenkant wel in? Dan bak je te koud. Herhaal het proces van olie toevoegen en fritters bakken tot het beslag op is. Serveer de fritters met de BBQ cream sauce en enjoy.
*Fotocredits Remko Kraaijeveld
!! Post jouw BBQ foto, tag @bbqshoplimburg of gebruik #bbqshoplimburg !!