• lorem ipsum

CRISPY GRIDDLED BACON CORN FRITTERS uit het boek BBQ SNACK ATTACk door Jord Althuizen

13 Jun 2023
door Jord Althuizen - Kosmos Uitgevers

RECEPT UIT BBQ SNACK ATTACK DOOR JORD ALTHUIZEN

Doen jullie ook gegrilde maiskolven als side dish? Nope, nee never. Hoe vaak we in de catering deze vraag ook krijgen, we vertikken het om dit bbq-cliché te serveren. Waarom? Nou ben ik persoonlijk al geen fan van doen wat iedereen al doet, maar wat denk je van al die stukjes mais die vast gaan zitten tussen je voortanden? Bij een bedrijfsfeest is dat ook niet echt charmant. Daarnaast, hoe wil je kluiven met twee handen als je tijdens een walking dinner ook nog je bord hoog te houden hebt? Doen we dan niets met mais? Zeker wel! Want mais is misschien wel de ultieme southern veggie die niet alleen heel erg lekker is, maar ook nog eens heerlijk smaakt in tal va bbq dishes. Als-ie maar van de kolf gesneden is…

 

Ingrediënten

(voor 4 personen)

BBQ CREAM SAUCE

250 g sour cream

100 ml BBQ-saus (zoals Smokey’s finest)

sap en rasp van 2 citroenen

2 el peterselie, fijngehakt

2 el Tabasco Chipotle

zout en versgemalen zwarte

peper naar smaak

 

BACON CORNFRITTERS

4 maiskolven

1 el zonnebloemolie

6 plakken gerookt ontbijtspek

2 jalapeñopepers, fijngehakt

50 g gerapte cheddar

3 eieren

1 rode ui, fijngesnipperd

120 g bloem

½ tl bakpoeder

1 tl knoflookgranulaat

1 tl uiengranulaat

1 tl gerookt paprikapoeder

sap en zeste van 1 citroen

2 el zonnebloem- of sojaolie

¹/³ bos koriander, fijngehakt

zout en versgemalen zwarte peper naar smaak

150 ml zonnebloem- of sojaolie

 

Benodigdheden

BBQ met deksel of een grill plancha of grote skillet

2 grote eetlepels of een ijsknijper

spatel

 

Bereidingswijze

Duur: voorbereiding 1 uur, bereiding 20 minuten

Maak de BBQ cream sauce door alle ingrediënten door elkaar te mengen en het geheel op smaak te brengen met wat zout en versgemalen zwarte peper. Zet koud weg tot gebruik.

Bereid een BBQ voor op direct grillen en verhit deze tot een temperatuur van 180 °C is bereikt. Bestrijk de maiskolven met olie en gril ze rondom tot de korrels geschroeid en gaar zijn, laat iets afkoelen en snij de korrels van de kolven af. Gril vervolgens de gerookte ontbijtspekplakken krokant en hak ze fijn. Meng vervolgens de overige ingrediënten voor de corn fritters door elkaar in een grote kom en roer goed door. Voeg als laatste de maiskorrels en ontbijtspek toe en roer nogmaals goed door.

Verhit een plancha of grote skillet op het vuur en laat hier een flinke scheut zonnebloemolie op los. Als de plancha of skillet begint te roken, kan je aan de slag. Neem met een ijsknijper of twee eetlepels wat van het fritterbeslag en laat dit op de plancha uitlopen. Afhankelijk van de grootte van de plancha of skillet kan je er meerdere tegelijk bakken. De fritter moet vrij dik blijven, ca. 1 cm dik. Wacht met omdraaien tot de bovenkant van de fritter begint in te drogen, schuif er dan voorzichtig een spatel onder en flip de fritter om en bak ook deze zijde goudbruin. Is de onderkant van je fritter zwart voordat de bovenkant indroogt? Dan bak je te heet. Krijgt de onderkant geen mooi bruin kleurtje maar droogt de bovenkant wel in? Dan bak je te koud. Herhaal het proces van olie toevoegen en fritters bakken tot het beslag op is. Serveer de fritters met de BBQ cream sauce en enjoy.

 

*Fotocredits Remko Kraaijeveld

!! Post jouw BBQ foto, tag @bbqshoplimburg of gebruik #bbqshoplimburg !!

 

Wees de eerste om te reageren...
Laat een reactie achter
Wij gebruiken cookies om onze websites en advertenties te verbeteren. Manage cookies